castellá

Riera d’Agres, Alacant, 15-16 de març de 2014

Durant el cap de setmana abans de Falles, mentre València és un brollar de soroll i música, el Festival de la Paraula es converteix en el refugi d’aquells que necessiten un poc més de calma, serenitat i paraules per a ser feliços.

Aquest festival va néixer el 2013 de la mà de narradors, músics i poetes que tenen la paraula com a instrument de la seua feina i com a  passió. L’objectiu d’aquest festival és crear un espai de trobada entre els professionals, però també amb el públic en general en un ambient distés, en el qual s’esdevinguen moments que, en altres espais, resulten més dificultosos, perquè es donen les condicions per a viure experiències al voltant de la paraula.

Durant el Festival, que dura dos dies i té lloc en el paradisíac espai de la Granja escola Riera d’Agres, tenen lloc situacions úniques. Un xiquet pot demanar escoltar aquell conte o cançó que tant li agrada i es crea l’espai i el moment per a fer-ho. Un adult pot trobar les rondalles de la seva infància tornades a explicar.

FestPalabra2014

 

 

El cap de setmana comença dissabte al matí amb un taller-xerrada-col·loqui d’un professional davant d’un públic divers i entregat. Enguany serà Llorenç Giménez qui ens parlarà d'on trobar les fonts de la tradició, fins on pot evolucionar aquesta i com utilitzar-la ara. La vesprada de dissabte és el moment de treballar més intensament, cadascú prepara la seua aportació per a omplir la vetlada de paraules.
Així, a l’edició de l’any passat, va tindre lloc una xerrada en la qual reflexionàvem sobre els elements de les rondalles; després, músics, poetes, pares i mares, mestres, apassionats de la paraula tots vam crear la nostra pròpia rondalla amb text, música i poesia. La flor de la memòria n’és el títol. Enguany, aquesta rondalla ha estat literaturitzada i estarà a l’abast dels assistents perquè se la puguen emportar, contar, cantar i escampar.
A la nit fem un gran foc i al voltant d’aquest les idees prenen forma i les paraules crepiten: rondalles que espanten, cançons que acompanyen la flama, grans i menuts fem les nostres aportacions. Perquè els menuts estan presents tot el cap de setmana ara escoltant, ara contant o ara abeurant els animals o fent un saquet d’olors. Poden formar part d’allò que més els complaga: fer activitats de granja o formar part dels tallers.

El concert a la capella, que té lloc despés de la vetlada, és tot un luxe. Grups que estan acostumats a tocar a teatres i espais més amplis ens delecten amb un concert a la capella dessacralitzada de la granja, en la que si ens ubiquem bé podem cabre no més de 30 persones.
El diumenge té lloc la Fira de la Paraula, un espai pel qual van passant tots aquells que volen presentar el seu treball de paraula dita, cantada o feta poema. També hi ha un espai per a unes parades en les quals s’intercanvien llibres, música, es coneixen il·lustradors i autors, s’intercanvien experiències, apareixen projectes nous…
I  després, ben dinats i conversats seguim escoltant històries fins a l’hora de posar-se a ballar. El final de la festa l’amanim amb un concert de música ballable. Amb la sensació d’haver compartit i d’estar ben vius, se n’anem cadascú als nostres pobles a escampar allò que hem aprés.

Almudena Frances