versión en castellano

El Festival EVA, En Veu Alta, es porta a terme des del 2005 a la comarca de l’Alt Penedès i és, per tant, un festival comarcal en que cada any hi participen entre 9 i 14 municipis aproximadament. De promig es fan entre 25 i 40 espectacles i la majoria van destinats a públic adult tot i que en les darreres edicions s’han potenciat els espais per als espectacles per als més petits.

El espectacles de narració tan són de narrativa de tradició oral com contemporània alhora que també s’inclouen altres menes de manifestacions de l’oralitat: cants polifònics, cants improvisats de territoris catalans, vascs, valencians o balears, fins a dia d’avui. Es divideixen entre espectacles de sala o carrer i paral·lelament s’inclouen jornades de debat i reflexió sobre la narració, cursos de glosa i projeccions cinematogràfiques de documentals basats en la tradició oral.

El total del públic de l’Eva Penedès oscil·la entre 2300 i 2800 persones.

Des de fa quatre anys, el festival també es trasllada a dues localitats catalanes més:

 

  • Pradell de la Teixeta (Priorat), una població de 250 habitants que acull durant tres dies de juliol (del 5 al 7) una intensa programació d’entre 12 i 15 espectacles amb un promig de 1500 espectadors per temporada.
  • Fira Mediterrània d’Arrel de Manresa, (aquest 2013 del 7 al 10 de novembre), i dirigida bàsicament a programadors nacionals i internacionals.

La filosofia de l’Eva s’inspira en els mestres de la República que es desplaçaven a aquelles poblacions on no hi havia ni escoles ni biblioteques per a fer ells, escola i biblioteca de manera nòmada. L’Eva, doncs, s’adapta a la fórmula i recorre territori i acosta la cultura a tots els segments socials amb una clara consciència descentralitzadora de la capital del país (Barcelona) i comarcal (Vilafranca) per arribar als punts més allunyats. D’aquesta manera s’aconsegueix proximitat i contacte amb una gran varietat de públic.

I com a pes pesant escènic dins la filosofia del festival, el valor intrínsec que se li dóna a la paraula nua: queden minimitzats o exclosos els espectacles amb un fort pes tècnic o escenogràfic i fonamentem i posem èmfasi i de relleu aquelles propostes artístiques on la paraula viva n’és protagonista: ja sigui cantada, narrada, recitada o dramatitzada.

El programa del festival és en català però els espectacles són indiferentment en català o castellà, i quan hi ha narradors d’altres parles, se’ls esperona a fer alguna part del seu espectacle en la seva llengua materna: al capdavall, una cosa són els continguts i una altra la capacitat de comunicació amb la musicalitat de les paraules.

Ah, i com a  particularitat de l’Eva, es dóna una poma a cada persona que assisteix de públic als espectacles, poma que fa de nexe entre tot el que l’Eva abraça: mitologia, salut i cultura.

 
Jordina Biosca
Festival EVA, En Veu Alta
web / facebook / twitter / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.