castellà

PepDurán

Pep Durán Oller (1944, Argentona, província de Barcelona) és llibreter, narrador oral, promotor de la lectura... en definitiva, traginer de contes. De la mà de l'ofici de llibreter (la seva vocació, la seva passió) va començar a contar llibres àlbum a finals dels anys 70 del passat segle sent, per això, pioner entre els pioners d'aquest ofici (és a dir, entre els qui van començar a contar en la dècada dels 80) i model per a molts d'ells. 

La seva particular manera d'enfilar llibres i contes contats va fer que desenvolupés un estil propi i molt personal a l'hora de contar contes, un estil en el qual la narració oral i la il·lustració s'abraçaven, es complementaven, es donaven suport. Avui és comú trobar a narradors i narradores que conten mostrant les il·lustracions d'un llibre àlbum al mateix temps: aquesta forma de narrar té un artífex primer en aquest país: Pep Durán. 

La seva llarga trajectòria com a llibreter, narrador oral i promotor de la lectura l’ha fet mereixedor de molts i molt notables reconeixements: Premi del Ministeri de Cultura a la millor tasca realitzada en la promoció del llibre infantil (1980), Premi Nacional al foment de la lectura del Ministeri de Cultura (1984), Premi de la Generalitat de Catalunya a la difusió del llibre en català (1993), etc. 

En aquest any que commemorem els 400 de la mort de Cervantes no deixem de sospitar que si l'autor de Las novelas ejemplares l’hagués conegut, bé podria haver estat un model per al seu Quixot, comparteix físic i passió per la literatura, encara que si escau prefereix la infantil. 

Aquest traginer de llibres és, a més, una extraordinària persona, un captivador sensible i entusiasta. Assistir a una de les seves sessions és iniciar un viatge interior, una experiencia que pretén dur-nos al buit, un treball de coneixement i reconeixement. Pep Durán voreja l'excel·lència en l'ofici, i és capaç que cada persona que assisteix a la sessió marxi amb la sensació que li ha contat els contes sols a ella. En definitiva, un emotiu home de paraula i un honrat ésser de la paraula. 

Per tot això l'Assemblea d’AEDA celebrada al gener de 2016 va decidir nomenar-lo Soci d'Honor. 

Més informació: 

"Contar para darme cuenta", artículo de Pep Durán

"El hombre de los dos sombreros", Blanca Calvo entrevista a Pep Durán

"(Contar con) Libro" voz en nuestro diccionario, por Pep Durán

Traduït per l'Almudena Francés