Castellano     Galego     Euskera

Som Tània Muñoz (presidenta), Sherezade Bardají (vice-presidenta), Cristina Verbena (secretària), Estibi Mínguez (tresorer), la nova junta d'AEDA.

Encetem aquesta tasca amb molta il·lusió i ganes de treballar. Farem tot allò possible per a que AEDA continuï sent un referent en l’àmbit de la narració oral a Espanya i per a que el nostre ofici sigui cada vegada més reconegut i respectat per la societat.

Brindem per totes les històries que queden per contar i per un col·lectiu creatiu i solidari.

Gràcies Dani Borrón per la presentació, ens encanta!

 

La Junta 2020

Cristina, Estibi, Sherezade, Tània

En Castellano

Les Jornades “Som Rondalla” van nàixer de la necessitat de trobar-nos professionals de diferents disciplines dedicades a l'estudi i divulgació de l'etnopoètica, de la recopilació, l'estudi i la difusió de la rondallística i de la narració oral.

Les narradores i narradors bevem de les fonts dels recopiladores i, alhora, recopilem històries, practiquem un art escènica, que està prop del teatre. Som un punt en un univers ampli molt correlacionat. Tània Muñoz i Almudena Francés vam voler que, com a mínim una vegada a l'any, aquest univers gire a l'uníson i ens escoltem.

La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia ens va obrir les portes, i així ho continua fent, i va facilitar els mitjans necessaris per al desenvolupament de les Jornades. Els recursos del Museu i el treball i tenacitat de la seua bibliotecària, Amparo Pons, són l'ancoratge d'aquestes jornades.

Cal destacar que el punt de partida de la trobada entre diferents professionals el va propiciar, en part, la Biblioteca amb la seua campanya “Espanta la Per”. Una campanya de divulgació dels monstres de la tradició valenciana que li planta cara a Halloween.

La Jornada té lloc al llarg d'un sol dia de dissabte en l'emblemàtica Casa de la Beneficiència de València, seu dels museus d'Etnologia i Prehistòria de la Diputació de València.

castellá

L’associació Maestrat Viu organitza la primera edició de Conta’m. Festival de Contes al Maestrat. Aquest event està dedicat a les històries contades de viva veu i tindrà lloc a Atzeneta del Maestrat durant els dies 19, 20 i 21 de juliol de 2019.

“Conta’m. Festival de contes al Maestrat” és un event cultural al voltant de les històries contades de viva veu. La part fonamental del festival són sessions de contes realitzades per narradors i narradores professionals, adreçades a públic familiar i adult. Enguany es compta amb la participació dels narradors Felip Kervarec, Almudena Francés i Guti.

Aquesta oferta es complementa amb una sèrie d’activitats paral·leles portades a terme en coordinació amb entitats del poble, sempre relacionades amb la narració d’històries. En aquest sentit cal destacar la celebració d’una marató de contes, una marató d’il·lustració i una “fireta del conte” amb parades de llibres d’editorials i llibreries de la zona. També hi ha programada una jornada de formació per a professorat organitzada conjuntament amb el CEFIRE de Castelló al voltant del món dels contes.

Es tracta d’una proposta itinerant, que cada any tindrà lloc en un poble diferent del Maestrat i que té com a objectiu posar en valor el patrimoni oral immaterial de la zona a través de la narració d’històries.

Contam2019

El dia 7 de juny es va presentar en societat a les 10:00h a la Biblioteca Municipal de Vinaròs i a les 20:00h a la Casa de la Cultura d’Atzeneta.

Contam 0

castellà

No fa gaire, parlava amb una amiga sobre l’exigència social que estem vivint en referència a mostrar-nos emocionalment positius. Hi ha certa tendència a sentir, mostrar i expressar només les emocions que considerem agradables, i a transformar allò que considerem negatiu en alguna cosa més simpàtica. Només cal llegir els missatges escrits a les tasses, a les samarretes o a les agendes de moda. Aquesta tendència també ha arribat a la literatura infantil, i han proliferat els àlbums il·lustrats que parlen sobre sentiments i que intenten oferir als infants experiències d’aprenentatge emocional. 

Comparteixo la idea que l’aprenentatge emocional és necessari. Ara bé, discrepo d’aquesta tendència literària insistentment educadora en tres aspectes que em semblen fonamentals: 

El primer, té a veure amb el fet que aquests aprenentatges estiguin sempre dirigits als infants. El principal objectiu d’això que es coneix com a Educació Emocional hauríem de ser els grans. Una persona educadora que es coneix i es respecta, pot acompanyar els infants en l’autoconeixement i en el respecte. Si no hi ha una actitud personal compromesa amb un mateix, cap conte bonic generarà un aprenentatge tan profund com el que pot generar una relació sanada i conscient.

El segon, té a veure amb el fet d’entendre la literatura com un material didàctic. La funció de l’art mai hauria de ser la d’ensenyar-nos res, sinó de simbolitzar parts de la nostra condició humana, composada de llums i ombres, d’allò que hem après a mostrar i a expressar, i allò que amaguem o reprimim. Ens interpel·len i ens emocionen les obres d’art que no han estat concebudes per ensenyar res, sinó com a pura expressió d’algun moviment intern. Pot ser que els àlbums que han estat pensat per treballar emocions agradin, per descomptat; però emociona i impacta molt més la bellesa d’una història concebuda des d’un lloc més profund.

castellá

 

"Informe Carter" som un grup de dones que ens dediquem professionalment a la Narració Oral. Ens unim a la convocatòria de vaga feminista convocada per al 8 de març, cadascuna d'acord amb els seus compromisos.

Les nostres raons per a donar suport a la vaga, són, en general, les mateixes que convoquen a la vaga a totes les dones del planeta.

Com a narradores, són les mateixes raons per les quals ens vam constituir com a grup de reflexió i que ara resumim:

  • Perquè les narradores necessitem figures de recopiladores i investigadores que porten als nostres dies tots els contes tradicionals. Imaginem amb els contes que tenim a mà i el públic necessita tots els models.
  • Perquè se'ns pressuposa l'excel·lència en certs treballs relacionats amb la primera infància, però no és així quan es tracta de contar per a públic adult.
  • Perquè volem que se'ns contracte per la valoració del nostre treball.
  • Perquè volem contar contes de princeses, de fades, d' heroïnes, de supervillanes...
  • Perquè sabem que hi ha molts mons possibles i que només amb la presència, el reconeixement i la igualtat entre homes i dones construirem un futur diferent.

"Informe" Carter som:

Almudena FrancésCristina VerbenaEstrella EscriñaEugenia ManzaneraPaula CarbonellSherezade BardajíTània Muñoz y Virginia Imaz.

Més articles...