Al juliol de 2009 els narradors espanyols van ser convidats a participar en el segon *FEST-*Meeting, trobada europea d'associacions, festivals i escoles de narració oral que s'anava a celebrar en *Laussana (Suïssa). Per a triar als nostres representants es van presentar candidatures i es va realitzar una votació a través de la Llista de Contistes.
Després de tornar, i com que no existia a Espanya cap associació professional de narradors d'àmbit nacional, es va convocar a un grup de narradors per a elaborar un document marc a partir del com crear una associació de professionals de la narració oral a Espanya. A l'agost i setembre d'aqueix mateix any aquests narradors van elaborar un document marc que suggeria les pautes per a la creació de l'associació.
En eixe document marc es va elaborar un esborrany d'estatuts i es va obrir un termini d'inscripció per a tots aquells interessats a aparèixer com a membres fundadors de l'associació.
Al gener de 2010 es va constituir legalment l'associació la denominació definitiva de la qual va ser AEDA, Associació de Professionals de la Narració Oral a Espanya. El nom de AEDA, com et pots imaginar, no va ser casual. Igual que tampoc és casual el nostre bonic logo, dissenyat per Pablo Amargo.
En aquella primera assemblea es van aprovar els Estatuts (amb un breu i interessant preàmbul que dóna moltes pistes sobre el nostre ofici i que t'animem al fet que lliges) i a poc a poc vam ser organitzant-nos.
Els primers passos van ser difícils, érem pocs i molt dispersos per tot el territori, resultava complex organitzar-se, treballar junts, veure'ns... però a poc a poc hem anat superant les dificultats i el nostre treball ha anat donant fruits.
Aquesta associació està oberta a tots els narradors que realitzen la seua activitat professional a Espanya, no té caràcter exclusiu i el seu objectiu és el ben comú.
En aquests quasi tres anys d'existència de *AEDA mereix la pena ressaltar algunes fites rellevants que hem sigut capaces d'engegar:

  • D'una banda l'organització de l'IV *FEST *Meeting, celebrat a Toledo al juny de 2011 i al que van assistir representants d'associacions de narradors, escoles, festivals i altres institucions vinculades a la narració oral de tota Europa (i alguns representants d'Àfrica, Àsia i Amèrica).
  • D'altra banda la publicació del *Aedo, revista del món de la narració oral professional i tradicional, en el tercer nombre de la qual estem treballant ja.
  • I finalment l'articulació d'una veu pròpia, comuna, que manifesta la posició del col·lectiu davant situacions injustes o d'actualitat mitjançant l'elaboració de manifestos, comunicats, etc.

Són els primers resultats d'una llarga llista de projectes, entre ells aquesta mateixa web. Web que, tant de bo, aconseguisca omplir-se de continguts interessants i acabe per fer-se un buit entre tots aquells que gaudeixen de la paraula aquesta o que han fet d'explicar el seu ofici.


Setembre 2012